torstai 20. syyskuuta 2012

Yleisötyö - bisnestä, taidetta vai sosiaalista työtä?

Yleisötyön menetelmiä, määritelmiä ja merkityksiä pohdittiin TEKIJÄ-hankkeen yleisötyökoulutuksessa Kokkolan kaupunginteatterissa tänään. Ilmaisutaidon ohjaaja Arttu Haapalaisen johdolla perehdyimme erilaisiin tapoihin olla dialogissa yleisön kanssa.

Todettiin, että yleisötyö voi olla tiettyyn esitykseen tutustumista esimerkiksi kulissikierrosten, taiteilijatapaamisien ja työskentelymetodien kautta. Joskus yleisötyö voi olla kokonaisen esityksen luominen, kuten Helsingin kaupunginteatterin esityksessä Silmissäni mennyt.  Keskeistä on, että yleisötyötä tehdään ihmisten kanssa ja annetaan heidän suunnata toimintaa.

Miten yleisötyö sitten saadaan toimimaan?
Koulutuksen isännät Kokkolan kaupunginteatterilaiset vastasivat, että siihen tarvitaan yleisötyöntekijä, koko henkilökunnan mukana olo ja johtajan innostuneisuus ja tuki. Markkinoinnin ja viestinnän suhde kiinnosti monia ja Kokkolassa teatterikuraattorin ja markkinointisihteerin yhteinen työhuone koettiin hyväksi lähtökohdaksi.
Tässä toimistosihteeri Milla Impola, teatterinjohtaja Sini Pesonen, teatterikuraattori Hanni-Mari Rättö ja markkinointisihteri Irja Hemmilä esittelevät uutta materiaalia. Sini Pesonen on aloittanut tänä syksynä ja Hanni-Mari Rättö on työskennellyt Kokkolan kaupunginteatterissa vuoden ja nyt pesti on muutettu täysipäiväiseksi. Kannattaa tutustua heidän laajaan yleisötyöohjelmaansa tästä.

Saimme kokea kulissikierroksen Hanni-Marin johdolla ja suunnitella yleisötyötä, joka auttaa kiertävää esitystä kohtaamaan paikallisen yleisön. Pitkäjänteisen suunnittelun merkitys korostui myös näissä harjoituksissa. Otsikon kysymyksestä voisi tässä vaiheessa jättää kysymysmerkin pois, sillä yleisötyö voi parhaimmillaan antaa siinä oleville ihmisille uusia näkökulmia, syventää esitysten kokemusta ja tuoda teatterille uusia yleisöjä. Niin, ja kyllä yleisöyhteistyö meille vanhoillekin kävijöille  uutta virtaa antaa!

Päivä huipentui mukavasti Fucking Åmålin avoimiin harjoituksiin.

Blogin kirjoitti Leena Björkvist


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti